natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Parówki w kapuście włoskiej.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i dobry sposób na szybki obiad.

Parówki w kapuście włoskiej.

Składniki:

Parówki w kapuście włoskiej.

 

  • 8-10 parówek (np. berlinki)
  • główka kapusty włoskiej
  • 5-6 pomidorów
  • 3/4 szklanki bulionu z kostki
  • łyżka smalcu
  • cukier
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Parówki w kapuście włoskiej.
1.Kapustę oczyścić wyciąć gołąbki. Włożyć całą do dużego garnka, zalać wrzątkiem. Obgotować, stopniowo zdejmując liście, gdy zaczną mięknąć. Ściąć z nich grubsze kłącza. Składać po dwa liście, a następnie zawijać w nie parówki (jak gołąbki).
2.Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście, a na nich zawinięte parówki. Wlać gorący bulion. Dodać smalec. Dusić pod przykryciem 20 minut.
3.W tym czasie rozgotować pomidory, przetrzeć przez sito i przelać do garnka z parówkami (można też użyć pomidorów z puszki). Gotować 10 minut. Sos doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.