Sposób przygotowania:
Pasiasty sernik
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniową dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło oraz wsypujemy proszki budyniowe. Dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy ubitą z dodatkiem soli pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i kakao i dokładnie mieszamy, a do drugiej części dodajemy roztopioną czekoladę białą i mąkę ziemniaczaną. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki. Następnie wlewamy na środku dwie łyżki ciemnego ciasta, a na to dwie łyżki białego. Wykonujemy te czynność do wyczerpania ciasta. Ciasto lekko potrząsamy aby wierzch ciasta dobrze się wyrównał. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!