olimpia200

olimpia200

Starszy Kucharz
[Przepisów: 63]

pastitsio

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

narodowe danie greckie sprobujcie pycha naprawde warto:)

pastitsio

Składniki:

pastitsio

 

  • 1 kilo miesa mielonego
  • 1 paczka makaronu do pastitsio lub dlugich rurek, jesli chcecie wieksza warstwe makaronu mozna dac dwie paczki
  • 1 cebula starta na tarce
  • 1 puszka krojonych pomidorow
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • ok 20 dag tartego twardego sera typu parmezan
  • kilka gozdzikow
  • 1 lyzeczka tartego cynamonu
  • sol
  • pieprz
  • 1 lyzeczka cukru
  • olej
  • 1-2 jajka
  • 2 torebki beszamelu zrobionego wg przepisu na opakowaniu

Sposób przygotowania:

pastitsio
cebule wlozyc na goracy olej zaszklic nastepnie dodac mieso dusic razem dodac przyprawy za ok 10 min dac wino
odparowac
dac pomidorki mozna dac tez koncentrat pomidorowy jesli ktos woli
dusic az mieso bedzie gotowe i nie bedzie mialo za duzo soku
makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu
wysypac na sitko
wbic jajko wymieszac
natluscic blache wylozyc makaron posypac ok1/3 sera polozyc na to mieso i przygotowany wg przepisu beszamel
polozyc na wierzch kilka wiorkow masla posypac ok1/3 sera
wlozyc do piekarnika piec ok45 min w temperaturze 180 stopni
podawac posypane startym serem
SMACZNEGO:)