Paszteciki do barszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wspaniałe paszteciki idealne do barszczu czerwonego.

Paszteciki do barszczu

Składniki:

Paszteciki do barszczu

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 40 dag wieprzowiny duszonej lub mięsa rosołowego
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • wegeta, sól, pieprz, oregano, kminek, jajo, olej lub smalec do smarowania blachy.

Sposób przygotowania:

Paszteciki do barszczu
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać, zarobić i odstawić do wyrośnięcia. Mięso zemleć w maszynce, pieczarki usmażyć z cebulą i też zemleć, dodać do mięsa, przyprawić solą, wegetą, pieprzem. Wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować. Na brzeg kłaść nadzienie, zawijać, odciąć, przeciąć nożem, formułując pasztety. Smarować jajkiem, posypać kminkiem lub oregano. Zostawić do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor. Gdyby farsz był za suchy, należy dodać trochę rosołu lub przegotowanej wody. SMACZNEGO!