jessica

jessica

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Paszteciki drobiowo-grzybowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Znakomite paszteciki, idealne jako przystawka. Wspaniale smakują z barszczykiem.

Paszteciki drobiowo-grzybowe

Składniki:

Paszteciki drobiowo-grzybowe

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka (3 żółtka plus
  • jedno całe jajko
  • ),
  • 10 dkg masła,
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drobiowo-grzybowe
Farsz: Grzyby moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Potem gotujemy ok. 1 godz. na malym ogniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzyby mielimy. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby. Dodajemy tartą bułkę i tyle wywaru, by całość stała się dość gęstą masą. Po ostygnięciu dodajemy pasztety DROP i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy schłodzone masło z mąką, dodajemy żółtka i całe jajko. Niewielką część całego jajka rozklocamy do smarowania pasztecików. Wsypujemy szczyptę soli i zdecydowanie zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wałkujemy; szybko i dość cienko. Z płatów wykrawamy trójkąty (długości ok. 8-9 cm). Na podstawę nakładamy farsz i formujemy paszteciki: boki składamy do środka, i ciasto zawijamy w stronę wąskiego czubka. Koniec powinien znajdować się na spodzie pasztecika. Po przygotowaniu pasztecikow smarujemy je rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st. C. na wysmarowanej masłem blaszce. Pieczemy ok 15 minut.