madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Paszteciki grzybowe mini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem grzybowym. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczu zwłaszcza na wigilię.

Paszteciki grzybowe mini

Składniki:

Paszteciki grzybowe mini

Ciasto

Farsz

  • 75 dag grzybów leśnych ( mrożone)
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz mielony do smaku

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Paszteciki grzybowe mini

ETAP 1:

Paszteciki grzybowe mini
Do miski wkładamy składniki na ciasto i wyrabiamy.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy posiekaną na kawałki margarynę i pokruszone drożdże oraz rozmieszane jajko i śmietanę. Wyrabiamy mikserem jednolite ciasto.

ETAP 2:

Paszteciki grzybowe mini
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Paszteciki grzybowe mini
Grzyby smażymy z cebulką i przyprawiamy do smaku

Rozmrazamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy grzyby do podsmażonej cebuli i smażymy razem aż grzyby zmiękną i odparuje woda. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Paszteciki grzybowe mini
Na rozwałkowanym cieście układamy farsz.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy farsz grzybowy. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki.

ETAP 5:

Paszteciki grzybowe mini
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 25 minut.