Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis w tegoroczne Święta Wielkanocne! Paszteciki komponują się wspaniale z tradycyjnym żurkiem, ale pyszne są również jako samodzielna przekąska.

Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku

 

  • Ciasto:

 

 

  • 7 jaj
  • Natka pietruszki
  • Laska dobrej swojskiej kiełbasy
  • Sól i pieprz

 

  • Jajko do smarowania pasztecików
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku
Jajka gotuję na twardo. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję sól. Śmietanę mieszam razem z drożdżami, wlewam do mąki i dodaję margarynę, ciasto siekam nożem, a następnie zagniatam. Jeśli trzeba, dodaję trochę mąki żeby nie kleiło się do rąk. Obrane, ugotowane jajka kroję w plastry lub na połówki, kiełbasę kroję w plasterki. Z ciasta urywam niewielkie kawałki, rozwałkowuję je, kładę na nich kawałek kiełbasy i jajko, ciasto składam i formuję pierożki. Gotowe układam na blaszce, smaruję jajkiem i posypuję majerankiem. Piekę w 180' przez 15-20 minut.
Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku
Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję sól. Śmietanę mieszam razem z drożdżami,