Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paszteciki z pieczarkami i zoltym serem.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami

 

  • Na ciasto:
  • 5 dag drozdzy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kg maki
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duza cebula
  • 15 dag sera zoltego
  • oregano
  • pieprz
  • sol
  • olej do podsmazenia
  • Do posmarwania pasztecikow jedno bialko
  • Ziarna sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami
Pieczarki i cebule kroimy w kostke.Cebule szklimy na odrobinie oleju,dodajemy pokrojone pieczarki,doprawiamy sola.pieprzem i oregano.Smazymy do odparowania soku z pieczarek. Do miseczki kruszymy drozdze,zalewamy 1/2 szklanki letniego mleka i dodajemy lyzeczke cukru.Margaryne rozpuszczamy w rondelku.Kiedy drozdze zaczna pracowac wlewamy je do letniej margaryny i dodajemy 2 jajka,mieszamy.Stopniowo, caly czas mieszajac, dodajemy make wymieszana ze szczypta soli,Nastepnie kiedy ciasto zgestnieje wyrabiamy je rekoma,podsypujemy maka i rozwalkowujemy w ksztalt prostokata.Przecinamy na trzy pasy.Do wystudzonego farszu dodajemy starty ser i mieszamy.Na paski ciasta nakladamy farsz,zwijamy i sklejamy.Paski przekrajamy w poprzek aby otrzymac paszteciki.Na blasze wylozonej papierem do pieczenia ukladamy paszteciki,smarujemy roztrzepanym bialkiem i posypujemy ziarnami sezamu.Pieczemy na zloty kolor ok 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.