Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybami
FARSZ: Grzyby zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie co się moczyły przez 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie przecedzić grzyby, ale wodę zachować. W tej wodzie gotować kiszoną kapustę. Grzyby i kapustę przepuścić przez maszynkę do mielenia lub bardzo drobno pokroić. Cebulę pokrojoną usmażyć i dodać do niej grzyby i kapustę. Chwilę przesmażyć i przyprawić.
CIASTO: z drożdży, ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 10min. Następnie dodać mąkę, mielony kminek sól i olej. Wyrabiać ciasto przez 10min i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok 1godz.) Rozwałkować ciasto na prostokąt podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 5mm. Pociąć wzdłuż na paski, aby można było zawinąć farsz. Pociąć na 4cm kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować wodą i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180*C przez około 20min. Smacznego!
CIASTO: z drożdży, ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 10min. Następnie dodać mąkę, mielony kminek sól i olej. Wyrabiać ciasto przez 10min i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok 1godz.) Rozwałkować ciasto na prostokąt podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 5mm. Pociąć wzdłuż na paski, aby można było zawinąć farsz. Pociąć na 4cm kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować wodą i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180*C przez około 20min. Smacznego!