justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Paszteciki z mięsem 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z podanych składników wyszły mi 24 paszteciki, takie dosyć duże

Paszteciki z mięsem 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z mięsem 6

 

 

  • farsz
  • mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • curry 1 łyżka
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • Vegeta
  • czosnek 3 ząbki

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem 6
1. Do miseczki dodajemy mąkę. Robimy w niej dołek i wbijamy dwa jajka. Wsypujemy bazylię, sól i cukier. Wkruszamy drożdże. Dodajemy miękką margarynę i dolewając porcjami mleko ugniatamy ciasto. Robimy z niego kulkę i zakrywamy miskę ściereczką. Ciasto powinno leżakować około godziny, aż podwoi swoją objętość. 2. w tym czasie, kiedy ciasto będzie rosło obieramy i kroimy w piórka cebulę. Przekładamy ją na patelnie. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podsmażamy, aż będzie miękka. 3. Cebulę zdejmujemy z patelni i wrzucamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem, Vegetą i przyprawą. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy do niego cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy nieco wody, aby się masa chwilę razem poddusiła. 4. Kiedy farsz ostygnie miksujemy go na jednolitą masę. Warto spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 5. Ciasto jeśli wyrośnie ma podwojoną objętość. 6. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na prostokąty. Na środku każdego prostokąta wykładamy farsz. 7. Ciasto zwijamy. Brzegi można posmarować białkiem, aby się nie rozkleiły. 8. Tak przygotowany rulon ciasta z farszem kroimy na kawałki. układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. 9. Jajko jakie nam zostało należy roztrzepać i posmarować nim paszteciki. 10. Paszteciki należy piec około 30 minut. Powinny być rumiane. 11. Gotowe podajemy oczywiście z czerwonym barszczem, ale z herbatką też super smakują. Można je po wierzchu posypać ziołami. Ja część posypałam tymiankiem, ale połowę, bo ja go nie znoszę.:)
Paszteciki z mięsem 6
zagniecione ciasto odstawimay na godzine, aby zdwoiło objętość
Paszteciki z mięsem 6
przygotowujemy farsz mięsno cebulowy i odstawiamy do ostygnięcia
Paszteciki z mięsem 6
rozwałkowane ciasto wypełniamy na środku mięsem
Paszteciki z mięsem 6
ciasto zwijamy i kroimy na kawałki, układamy na blasze