Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem 6
1. Do miseczki dodajemy mąkę. Robimy w niej dołek i wbijamy dwa jajka. Wsypujemy bazylię, sól i cukier. Wkruszamy drożdże. Dodajemy miękką margarynę i dolewając porcjami mleko ugniatamy ciasto. Robimy z niego kulkę i zakrywamy miskę ściereczką. Ciasto powinno leżakować około godziny, aż podwoi swoją objętość. 2. w tym czasie, kiedy ciasto będzie rosło obieramy i kroimy w piórka cebulę. Przekładamy ją na patelnie. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podsmażamy, aż będzie miękka. 3. Cebulę zdejmujemy z patelni i wrzucamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem, Vegetą i przyprawą. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy do niego cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy nieco wody, aby się masa chwilę razem poddusiła. 4. Kiedy farsz ostygnie miksujemy go na jednolitą masę. Warto spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. 5. Ciasto jeśli wyrośnie ma podwojoną objętość. 6. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na prostokąty. Na środku każdego prostokąta wykładamy farsz. 7. Ciasto zwijamy. Brzegi można posmarować białkiem, aby się nie rozkleiły. 8. Tak przygotowany rulon ciasta z farszem kroimy na kawałki. układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. 9. Jajko jakie nam zostało należy roztrzepać i posmarować nim paszteciki. 10. Paszteciki należy piec około 30 minut. Powinny być rumiane. 11. Gotowe podajemy oczywiście z czerwonym barszczem, ale z herbatką też super smakują. Można je po wierzchu posypać ziołami. Ja część posypałam tymiankiem, ale połowę, bo ja go nie znoszę.:)