Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Paszteciki z pieczarkami ''1''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ,kruche paszteciki jako przekąska lub dodatek do barszczu

Paszteciki z pieczarkami ''1'' Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami ''1''

 

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 15 dkg startego sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • składniki na ciasto:
  • 1/2 kg maki tortowej
  • 3 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • dodatkowo:
  • sezam do posypania
  • 1 białko do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami ''1''
Pieczarki ,cebulę posiekać i przesmażyć na oliwie .Ostudzone grzyby wymieszać z serem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski,wlać letnie mleko,dodać cukier, sól, drożdże ,stopioną margarynę ,jajko i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i odstawić na 10 minut. Ciasto rozwałkować i podzielić na długie prostokąty.Farsz rozłożyć na plackach i zwinąć w roladki.Każdą roladkę pokroić na kawałeczki i ułożyć na blaszce .Paszteciki posmarować lekko ubitym białkiem i posypać sezamem. Piec w 180 stopniach przez ok. pół godzinki.
Paszteciki z pieczarkami ''1''
Ciasto rozwałkować , podzielić na prostokąty i rozłożyć na nich farsz
Paszteciki z pieczarkami ''1''
Roladki pokroić na paszteciki , ułożyć na blaszce ,posmarować białkiem i posypać sezamem