lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza.

Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

Składniki na ciasto:

Dodatkowo na farsz:

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże, sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajo.

Wyrabiamy przez 15 minut ( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy)

Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).

Farsz:

Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach. Po 45 minutach przekładamy do garnka, dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki.

Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu. Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.

Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami z marchewką i pietruszką. Miksujemy do rozdrobnienia. Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy.

Zakończenie

Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze.

Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Ostudzoną marchew i pietruszkę dodajemy.
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon.
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką
Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze.