Sposób przygotowania:
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówkąWykonanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże, sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajo.
Wyrabiamy przez 15 minut ( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy)
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).
Farsz:
Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach. Po 45 minutach przekładamy do garnka, dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki.
Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu. Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.
Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami z marchewką i pietruszką. Miksujemy do rozdrobnienia. Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy.
Zakończenie
Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze.
Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.