Sposób przygotowania:
Pasztet 8
Mięso dobrze umyć, szczególnie drób i golonkę, które trzeba do skubać lub do golić, gdyż skóry też się miele do pasztetu. Z drobiu i wołowego można ugotować rosół, mamy wtedy 2 w 1. Do drugiego gara wkładamy golonkę, podgardle, cebulę, czosnek, ziele 8-10 kulek i liście 5-6 szt, jeśli nie gotujemy rosołu / choć uważam, że to marnotrawstwo/ to do jednego gara wkładamy wszystko prócz wątróbki, ją dodajemy później, dlatego proszę pamiętać o miejscu na nią w garnku /musi być odpowiednio duży/. Ze względu na wątróbkę zawartości nie solimy! Jeśli gotujemy rosół dodatkowa marchewka nie jest konieczna, można wykorzystać, tą z rosołu. Gotujemy tak długo,aż mięso będzie odchodzić od kości z golonki, bo ona gotuje się najdłużej, czyli 2-3 godziny. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystko do i czekamy aż ostygnie, potem, oddzielamy mięso od kości i mielimy na drobnych oczkach, jeśli ktoś nie ma sitka z drobnymi oczkami można zmielić na grubych i zblendować. Dodajemy przyprawy. Mielimy też wszystko oprócz ziela i liści, pieczemy ok 45 min w 180 st C
ana9