eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pasztet drobiowy Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Pyszny pasztet z żurawiną i orzeszkami.

Pasztet drobiowy Eli

Składniki:

Pasztet drobiowy Eli

 

  • Pasztet drobiowy Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy Eli
Umytego kurczaka zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru kurczaka,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyny można dodać do sałatki.Obrać mięso i skórkę kurczaka z kości.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę iczosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkęmuszkatołową,orzeszki i żurawinę.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!