Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy mocno wątróbkowy
Wątróbki drobiowe czyścimy, płuczemy i gotujemy z odrobiną soli. Nie muszą być zupełnie ugotowane, mogą być jeszcze trochę surowe, ważne żeby były sparzone, łatwiej je wtedy rozgnieść. Tak ugotowane wątróbki rozgnieść widelcem. Gotowane mięso drobiowe bardzo drobniutko pokroić. Pogniecione wątróbki i pokrojone mięso drobiowe zmieszać z jajkami bułką tartą (ja użyłam mielony suchy chleb żytni razowy), tłustym bulionem drobiowym, solą majerankiem pieprzem, 3 łyżeczkami gorczycy, czosnkiem i rozgniecionym zielem angielskim z jałowcem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrabiając jednolitą masę. Wyrobioną masę na pasztet przenieść do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch masy rozłożyć równomiernie pozostałą łyżeczkę gorczycy. Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Upieczony pasztet wyłożyć na talerz i poczekać aż ostygnie. Przechowywać w lodówce.
zbysiowa