kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pasztet drobiowy z fasolką szparagową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo oryginalny pasztecik. Zachwyci nie jednego smakosza. Jest lekko strawny i smaczny. Idealny dla dbających o linię.

Pasztet drobiowy z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z fasolką szparagową

 

  • 1 kg fasolki szparagowej żółtej
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona 1/2 szkl mleka
  • 3 marchewki
  • 2 średnie cebulki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Fasolę odgotowujemy w osolonej wodzie tak by była bardzo miękka. Studzimy i mielimy na sitku do mielenia maku. Udka odgotowujemy wraz z marchwią, doprawiając solą i pieprzem. Jak będą miękkie oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę na średnim sitku. Pozostały z gotowania udek rosół możemy wykorzystać jako podkład do zupy na obiad. Cebulkę podsmażamy na oleju, studzimy i też przepuszczamy przez maszynkę. Przez maszynkę przepuszczamy również marchew i natkę pietruszki. Wyrabiamy pasztet dodając jajka i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C .Pieczemy gadzinę.
Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Etap 1 Odgotowana fasola musi wystygnąć.
Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Etap 2 Podsmażamy na oleju cebulkę i studzimy.
Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Etap 3 Zimną fasolę mielimy przez maszynkę na sitku do mielenia maku.
Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Etap 4 Dodajemy jajka, bułkę , przyprawy i wyrabiamy pasztet.