annpie3

annpie3

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pasztet dziko - wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintny pasztet z delikatną nutą dzikiego lasu

Pasztet dziko - wieprzowy

Składniki:

Pasztet dziko - wieprzowy

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 duża wątroba dzika, jelenia lub daniela
  • 20 dag wędzonego surowego boczku
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietrzuszki
  • 1 mały seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek nalewki żurawinowej lub wiśniowej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • zioła majeranek i tymianek

Sposób przygotowania:

Pasztet dziko - wieprzowy
Karkówkę i surowy boczek kroimy w nieduże kawałki i nacieramy wyciśniętym czosnkiem. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Do wrzącej wody wrzucamy mięso i warzywa. Gdy ugotuje się wszystko do miękkości wyjmujemy szumówką i studzimy. Do wody wkładamy wątrobę i gotujemy kilka minut, aby strzciła krwisty kolor ale nie była twarda. Wszystko mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy roztopione przestudzone masło, alkohol, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy jajka i bułkę tartą na wyczucie aby masa nie była zbyt sucha. Na dno foremki do pieczenia układamy pokrojony w plasterki wędzony boczek, następnie nakładamy pasztet i na wierzch znów plasterki boczku. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C na ciemno - złoty kolor. Jeżeli ktoś lubi pokombinować do farszu można wmieszać pokrojone w kostkę suszone pomidory z oliwy lub namoczone suszone grzyby Smacznego!