Sposób przygotowania:
Pasztet dziko - wieprzowy
Karkówkę i surowy boczek kroimy w nieduże kawałki i nacieramy wyciśniętym czosnkiem. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Do wrzącej wody wrzucamy mięso i warzywa. Gdy ugotuje się wszystko do miękkości wyjmujemy szumówką i studzimy. Do wody wkładamy wątrobę i gotujemy kilka minut, aby strzciła krwisty kolor ale nie była twarda. Wszystko mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy roztopione przestudzone masło, alkohol, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy jajka i bułkę tartą na wyczucie aby masa nie była zbyt sucha. Na dno foremki do pieczenia układamy pokrojony w plasterki wędzony boczek, następnie nakładamy pasztet i na wierzch znów plasterki boczku. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C na ciemno - złoty kolor. Jeżeli ktoś lubi pokombinować do farszu można wmieszać pokrojone w kostkę suszone pomidory z oliwy lub namoczone suszone grzyby Smacznego!