Sposób przygotowania:
Pasztet mięsny z orzechami
Mięso oczyścić, pokroić w dużą kostkę, słoninę pokroić w plastry 1/2cm i schłodzić. Wątróbkę oczyścić, umyć. Włoszczyznę oczyścić, obrać, umyć, pokroić w talarki. Czosnek obrać, opłukać. W garnku stopić smalec, zrumienić mięso, dodać włoszczyznę, czosnek, majeranek, jałowiec, suszony tymianek, pieprz, zalać wodą, zagotować, dusić do miękkości około 1,5godz. Odparować cały płyn, ostudzić. Wątróbkę sparzyć na sicie. Mięso, warzywa i wątróbkę zemleć trzykrotnie. Dodać jajka, przyprawić gałką, imbirem, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Dwie podłużne formy wyłożyć folią aluminiową z zapasem na przykrycie. Wyłożyć ciasno plastry słoniny, na dno ułożyć warstwę pasztetu, rzędami ułożyć śliwki i orzechy, przykryć kolejną warstwą pasztetu i tak do wyczerpania składników. Przykryć plastrami słoniny, które wystawały. Szczelnie zawinąć folią, wstawić do piekarnika na 60minut i piec w temperaturze 160stopni. Pasztet ostudzić w formie, wstawić do lodówki na 2godziny. Wyjąć z folii, pokroić w plastry i podawać.