ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pasztet na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pasztet idealny na Boże Narodzenie, bardzo smaczny!

Pasztet na święta

Składniki:

Pasztet na święta

 

  • 1/2karkówki wieprzowej
  • 1/2kg wołowiny rosołowej
  • 1/2kg kurczaka ze skórką
  • 1/2 kg mięsa z królika
  • 1/2kg wędzonego pogardla lub boczku
  • 30-40 dkg wątróbki drobiowej
  • garść suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 4jajka
  • 3suche bułki
  • 5ziaren ziela
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2kostki rosołowe
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pasztet na święta
Wszystkie rodzaje mięs, oprócz wątróbki i podgardla , razem z włoszczyzną, grzybami i kostką rosołową wkładamy do garnka i zalewamy wodą gotując do miękkości. Mięso wyjmujemy, a pozostały rosół redukujemy i namaczamy w nim bułki. Mięso mielimy dwukrotnie, razem z surową wątróbką, boczkiem i odciśniętymi bułkami. Możemy dodać dwie ugotowane marchewki z rosołu. Dodajemy jajka, gałkę muszkatułową, mieszamy i doprawiamy do smaku. Foremkę do pasztetu wykładamy folią aluminiową i cienkimi plastrami podgardla lub boczku. Napełniamy masę mięsną, obkładamy pozostałymi plastrami podgardla lub boczku i w temperaturze 108stopni pieczemy w piekarniku 180minut ok godziny.