martaw2000

martaw2000

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pasztet po wiejsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny domowy pasztet i przynajmniej wiesz co jesz :)

Pasztet po wiejsku

Składniki:

Pasztet po wiejsku

 

Sposób przygotowania:

Pasztet po wiejsku
Opłukane mięso rozdrabniamy. Z umytego boczku osuwamy skórę i kroimy w kostkę. Wątróbkę opłukać, oczyścić z białych części, przepuścić wszystko przez maszynkę. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, majeranek, płaską łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy i okryć szczelnie folią aluminiową. Formę umieścić w brytfannie, napełnionej do 1/3 wysokości wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i piec 1,5h. 20min. przed końcem pieczenia zdjąć folię, by pasztet się zapiekł. Można podawać z sosem tatarskim lub innymi ostrymi sosami.