Sposób przygotowania:
Pasztet po wiejsku
Opłukane mięso rozdrabniamy. Z umytego boczku osuwamy skórę i kroimy w kostkę. Wątróbkę opłukać, oczyścić z białych części, przepuścić wszystko przez maszynkę. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, majeranek, płaską łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy i okryć szczelnie folią aluminiową. Formę umieścić w brytfannie, napełnionej do 1/3 wysokości wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i piec 1,5h. 20min. przed końcem pieczenia zdjąć folię, by pasztet się zapiekł. Można podawać z sosem tatarskim lub innymi ostrymi sosami.
elzbieta8960
martaw2000
Własnie go jadłam i jest bardzo smaczny ;) następnym razem zrobię i gotowanym jajkiem w środku :)
robertjankopp