peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pasztet świąteczny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Święta bez takiego pasztetu nie są świętami.

Pasztet świąteczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet świąteczny

 

  • 500 g boczku
  • 1 udziec indyka
  • 1 ozorek świński
  • 500 g serca wołowego
  • 500 g szpondru wołowego
  • 1 cały kurczak
  • 500 g wątróbki świńskiej
  • ćwierć selera
  • 15 cm pora
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • ok 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 bułka wrocławska
  • 1 jajo - na każde 500 g zmielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 rozdrobnionej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny
Wszystkie mięsa (poza wątróbką), seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu wkładamy do dużego garnka, zalewamy 500 ml wody i gotujemy do miękkości.. Następnie dodajemy wątróbkę, pokrojoną bułkę i gotujemy przez kolejne 20 minut. Studzimy, a po wystudzeniu wyjmujemy kości. Ugotowane mięso mielimy dwukrotnie, a następnie doprawiamy jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane mięso wykładamy do foremek wyłożonych papierem. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny - nie może go zabraknąć w czasie Świąt
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny - nie może go zabraknąć w czasie Świąt