Sposób przygotowania:
Pasztet w cieście
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Mięso z kaczki kroimy w paski, zalewamy winem. Śliwki namaczamy również w winie.
Wątróbkę oczyszczamy, namaczamy w mleku. Odlewamy i osuszamy.
Pozostałe mięso (wołowe, wieprzowe, nóżki) kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kawałeczki warzywa, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3-4 godziny. Mięso z kaczki osączamy z zalewy. Wątróbkę, szynkę, kroimy w paseczki wraz ze śliwkami, ugotowanym mięsem i słoniną.
Formę natłuszczamy, wykładamy połową ciasta i układamy na nim kawałki mięs i słoninę, następnie przekładamy paseczkami kaczki, wątróbki i szynki. Drugą połowę ciasta przekładamy na wierzch i zlepiamy boki. W cieście robimy dwa otwory np. szprycą. Ciasto smarujemy żółtkiem.
Pasztet pieczemy 1 1/2 godziny w 220 stopniach, 40 minut przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową.
Wątróbkę oczyszczamy, namaczamy w mleku. Odlewamy i osuszamy.
Pozostałe mięso (wołowe, wieprzowe, nóżki) kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kawałeczki warzywa, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3-4 godziny. Mięso z kaczki osączamy z zalewy. Wątróbkę, szynkę, kroimy w paseczki wraz ze śliwkami, ugotowanym mięsem i słoniną.
Formę natłuszczamy, wykładamy połową ciasta i układamy na nim kawałki mięs i słoninę, następnie przekładamy paseczkami kaczki, wątróbki i szynki. Drugą połowę ciasta przekładamy na wierzch i zlepiamy boki. W cieście robimy dwa otwory np. szprycą. Ciasto smarujemy żółtkiem.
Pasztet pieczemy 1 1/2 godziny w 220 stopniach, 40 minut przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową.