goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pasztet w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasztet ten kosztuje sporo pracy, ale warto. Efekt murowany :)

Pasztet w cieście

Składniki:

Pasztet w cieście

 

 

  • farsz:
  • kaczka 1 1/2 kg
  • nóżki cielęce 2 sztuki
  • szynka 40 dag
  • wątróbka cielęca 30 dag
  • słonina 30 dag
  • nóżka wołowa 1 sztuka
  • wieprzowina 1/2 kg
  • wołowina 1/2 kg
  • mleko 2 szklanki
  • śliwki suszone 1 garść
  • marchew 3 sztuki
  • seler 1/2 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • por 1/3 sztuka
  • wytrawne wino 1 szklanka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • białko 3 sztuki
  • sól
  • olej
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pasztet w cieście
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Mięso z kaczki kroimy w paski, zalewamy winem. Śliwki namaczamy również w winie.
Wątróbkę oczyszczamy, namaczamy w mleku. Odlewamy i osuszamy.
Pozostałe mięso (wołowe, wieprzowe, nóżki) kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kawałeczki warzywa, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3-4 godziny. Mięso z kaczki osączamy z zalewy. Wątróbkę, szynkę, kroimy w paseczki wraz ze śliwkami, ugotowanym mięsem i słoniną.
Formę natłuszczamy, wykładamy połową ciasta i układamy na nim kawałki mięs i słoninę, następnie przekładamy paseczkami kaczki, wątróbki i szynki. Drugą połowę ciasta przekładamy na wierzch i zlepiamy boki. W cieście robimy dwa otwory np. szprycą. Ciasto smarujemy żółtkiem.
Pasztet pieczemy 1 1/2 godziny w 220 stopniach, 40 minut przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową.