beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pasztet w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pasztet w galarecie

Składniki:

Pasztet w galarecie

 

  • 50 dag kurzych wątróbek,
  • 15 dag okrawków z cielęciny,
  • 20 dag słoniny,
  • 20 dag boczku surowego i 20 dag boczku pokrojonego w plasterki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany,
  • 5 łyżek winiaku lub wiśniówki,
  • sól, pieprz, łyżka tymianku.

 

  • Galareta: 3 łyżeczki żelatyny, 7 łyżek wytrawnego wina czerwonego

Sposób przygotowania:

Pasztet w galarecie
Wątróbki, boczek, słoninę, cielęcinę starannie umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, po czym zemleć. Posiekać czosnek. Do mięsa dodać winiak, czosnek, tymianek, pieprz i sól. Całość wymieszać i na 12 godzin wstawić do lodówki. Masę mięsną przełożyć do malaksera, dodać jajka, śmietanę i wszystko zmiksować. Formę do pieczenia wykładamy plasterkami z boczku, nakładamy przygotowaną masę i przykrywamy wystającym boczkiem. Następnie formę wstawiamy do większego naczynia napełnionego wodą do 2/3 wysokości i pieczemy przez 20 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, piekąc przez dalsze 50 minut. Pasztet wystudzić i wyjąć z formy. Przygotowujemy galaretę namaczając żelatynę w 10 łyżkach wody i podgrzewając mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy wino i dokładnie mieszamy. Zimny pasztet kroimy w plastry, układamy na talerzu, zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce, aby stężał.

Tagi:

jajko jajka