Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny z marchwią i rokpolem
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w grubsze ćwierćplasterki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Ser pokruszyć na drobne kawałki. Ziemniaki i czosnek smażyć na 2 łyżkach oleju przez 10minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Marchew podsmażyć na reszcie oleju, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć warstwami ziemniaki, marchew i ser. Majeranek umyć, osuszyć i posiekać, wymieszać ze śmietaną, jajkami, gałką, przyprawić solą i pieprzem. Sosem zalać warzywa. Pasztet wstawić do piekarnika na 60minut. Wyjąć, ostudzić, pokroić w kostkę na jeden kęs.