Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy Eli
Umytą łopatkę zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru mięso,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyny można dodać do sałatki.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć z wywaru.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę i czosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,pokrojone w paski śliwki.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!
grazka
msewka