Sposób przygotowania:
Pasztet z groszkiem i żurawiną Eli
Kurczaka,wieprzowinę i słoninę umyć,zalać wodą,dodać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,liście laurowe,przyprawę,2 cebule,8 ząbków czosnku i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Miękkie mięso wyjąć z wywaru i ostudzić.2 cebule obrać i pokroić na kawałki.Wątrobę umyć,usunąć tłuszcz,błony,pokroić na mniejsze kawałki i sparzyć w litrze wywaru z mięsa.Mięso,słoninę,sparzoną wątrobę i pokrojoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami.Do masy mięsnej dodać zmielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,sól,pieprz,żółtka,czosnek granulowany i wymieszać.Groszek konserwowy odcedzić na sitku,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Żurawinę przepłukać wrzącą wodą i odsączyć.Do masy dodać groszek,żurawinę i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do masy mięsnej i delikatnie wymieszać.Dwie formy keksówki wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.Przełożyć pasztet do foremek i piec 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Na dno piekarnika włożyć garnuszek z wodą.Woda będzie parować i pasztet nie będzie suchy.Smacznego!
Sarenka