BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Pasztet z grzybami - domowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, tym razem z grzybami leśnymi pasztet domowej roboty. Szybki, prosty w przygotowaniu, a za razem bardzo smaczny. Polecam na świąteczny stół i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci.

Pasztet z grzybami - domowy Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Pasztet z grzybami - domowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z grzybami - domowy
Mięso myjemy, następnie zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie.  Przykrywamy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.

Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia.

Cebulę wyrzucić, a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia.

Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu.

Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa.

Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut).

Letni pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Podawać ze świeżym pieczywem.
Pasztet z grzybami - domowy
Mięso dokładnie umyć ,osuszyć a następnie zalać wrzącą wodą
Pasztet z grzybami - domowy
Do gotowania dodać liście laurowe ,ziele angielskie oraz obraną cebulę
Pasztet z grzybami - domowy
Wątróbkę po oczyszczeniu i pokrojeniu dodać do gotowanego mięsa 15 minut przed końcem gotowania
Pasztet z grzybami - domowy
Grzyby po rozmrożeniu podsmażyć z cebulką na łyżce smalcu
Pasztet z grzybami - domowy
Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa 2 razy
Pasztet z grzybami - domowy
Do masy dodać jajka, przyprawy i wymieszać, gdyby masa była za gęsta, zbita dodać sosu z gotowania mięsa
Pasztet z grzybami - domowy
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
Pasztet z grzybami - domowy
Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek
Pasztet z grzybami - domowy
Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec aż pasztet ładnie się zrumieni
Pasztet z grzybami - domowy
Podajemy ze świeżym pieczywem
Pasztet z grzybami - domowy
Gotowy pyszny pasztet podany domownikom na świąteczny stół