Sposób przygotowania:
Pasztet z grzybami - domowy
Mięso myjemy, następnie zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia.
Cebulę wyrzucić, a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia.
Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu.
Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa.
Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut).
Letni pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć z garnka i odstawić do wystudzenia.
Cebulę wyrzucić, a do sosu włożyć bułkę w celu namoczenia.
Grzyby po odmrożeniu podsmażyć z pokrojoną cebulką na łyżce smalcu.
Wystudzone mięso, bułkę i podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Wszystko starannie wymieszać. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, zbita dolać sosu z gotowania mięsa.
Wyrobioną masę nałożyć do 3/4 wysokości wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż pasztet się ładnie zarumieni, (u mnie około 60 minut).
Letni pasztet wyjąć z foremek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Podawać ze świeżym pieczywem.
ciasteczka
BozenaMatuszczyk
Dziękuję,jest mi bardzo miło.;)