Sposób przygotowania:
Pasztet z królika
Tuszę królika umyć i pokroić ją na mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe opłukać i również pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć to do dużego garnka, zalać wodą i pogotować do półmiękkiego mięsa. Do tego dodać włoszczyznę oraz przyprawy ( sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, grzyby suszone oraz dwa obrane ząbki czosnku). Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać do wywaru wątrobę i podgotować ją, by straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia i dodać do niego bułki i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie obraną, umytą i pokrojoną cebulę dusić na małym ogniu na złoty kolor. W następnej kolejności z mięsa króliczego wyciągnąć kości i całą zawartość garnka przepuścić trzy razy przez maszynkę razem z namoczonymi bułkami oraz przygotowaną cebulą. Można też zmielić trochę warzyw. Do otrzymanej masy wbić jaka i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wyrobić. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około jedną godzinę.