Sposób przygotowania:
Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę i cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe i czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąc z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.