iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekany pasztet z mięs mieszanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pasztet to fantastyczna potrawa, można dowolnie łączyć mięsa i przyprawy, a i tak zawsze wyjdzie pysznie.

Zapiekany pasztet z mięs mieszanych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany pasztet z mięs mieszanych

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 40 dag podgardla
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag łopatki
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki smalcu
  • 9 jajek
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę i cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe i czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąc z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Do masy mięsnej dodać jajka oraz przyprawy.
Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Na połowie masy mięsnej ułożyć obrane jajka.
Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Pasztet przed pieczeniem posypać wiórkami masła.