Sposób przygotowania:
Pasztet z orzechami
Obierz warzywa, ułóż w szerokim garnku. Mięso rozłóz na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wetknij grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Wlej do garnka 1,5 litra wody, posól. Gotuj , aż mięso będzie miękkie. Przecedż, wywar pozostaw. Usuń warzywa i kość z udżca. Do wywaru włóż wątróbkę i gotuj 7 minut. Wyjmij wątróbkę, a wywar odparuj . Mięso pokrój i przepuść 3 razy przez maszynkę. Potem mieszaj, kolejno wbijając jajka i wlwając po kilka łyżek wywaru. Przypraw do smaku. Formy wysmaruj smalcem, napełnij masą pasztetową. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 75 minut w temperaturze 180 stopni. Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika.