PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pasztet z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam domowe pasztety, a szczególnie te z suszonymi owocami, bo dodają im fajnej słodkiej nutki :-)

Pasztet z suszonymi morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z suszonymi morelami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z suszonymi morelami
Karkówkę, schab i słoninę gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z pokrojonymi morelami (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka kawałków moreli na wierzchu. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Pasztet z suszonymi morelami
Etap 1 Mięso zmielone i wymieszane razem.
Pasztet z suszonymi morelami
Etap 2 Foremki wysmarowane masłem i bułką tartą.
Pasztet z suszonymi morelami
Etap 3 Pasztet gotowy do pieczenia w piekarniku.
Pasztet z suszonymi morelami
Etap 4 Czas pieczenia wynosi około 1 godziny.