cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pasztet z wątróbki z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pasztet nadziany podrobami

Pasztet z wątróbki z ryżem

Składniki:

Pasztet z wątróbki z ryżem

 

  • Wątróbka gęsia lub cielęca,
  • ¼ kg tłustej wieprzowiny,
  • ¼ kg ryżu,
  • 10 dag słoniny,
  • 1 łyżka masła,
  • ciasto francuskie,
  • kilka grzybów,
  • 1 szklanka wody,
  • sól do smaku,
  • cebula

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki z ryżem

Wątróbkę pokrajać na plastry, naszpikować grzybami i usmażyć z cebulą na maśle. Zemleć wieprzowinę i słoninę i dobrze wymieszać. Ugotować ryż na sypko. Układać w formie warstwami – na przemian ryż z plastrami wątróbki i farsz. Upiec w piekarniku.


Można też francuskim ciastem wyłożyć półmisek i nałożyć na to warstwami ryż z wątróbką i farsz. Upiec.