Sposób przygotowania:
Pasztet ziemniaczany
Ziemniaki pokroić w drobne plastry.Jabłka obrać usunąć nasiona i pokroić w cienkie plastry.Por oczyścic pokroić w cienkie krążki podsmażyć na oleju na brązowy kolor.Ciasto rozmrozić i rozwałkować .Posmarować masłem okrągłą żaroodporną formę kamionkowa i wyłożyć dno połową ciasta .Ciasto powinno ściśle przylegać do formy.Widelcem gęsto nakłuć ciasto na całej powierzchni.Na cieście ułożyć cienką warstwę ziemniaków doprawic do smaku sola i pieprzem posypać startym serem i obłożyć krążkami pora.Posypać bazylią dodać plasterki jabłka.Na wierzchu położyć drugą część ciasta i dobrze skleić na brzegach.Posmarować żółtkiem wymieszanym z papryką i posypać pieprzem.Pasztet zapiekać 20-25minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni .aż nabierze złotego koloru.