aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mając ziemniaki pozostałe z obiadu, których nie rozgotowaliśmy i zamieniliśmy na puree, warto obsmażyć je na rumiano i podać z pysznym pomidorowym sosem, jako tradycyjne hiszpańskie danie... Proste potrawy są najlepsze.

Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym

 

 

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym
Ziemniaki kroimy na kawałki, osmażamy na oleju na rumiany kolor. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę i włoszczyznę do momentu, aż zmiękną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy, aż całość nieco zgęstnieje. Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podajemy z ziemniakami.
Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym
Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym
Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym
Patatas Bravas, ziemniaki z sosem pomidorowym