zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Patison z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczny patison z piekarnika

Patison z piekarnika

Składniki:

Patison z piekarnika

 

  • 2 patisony (po 50dag)
  • 250ml wywaru z warzyw lub rosolu
  • 750ml mleka
  • 220ml smietany
  • 3 zoltka
  • 15dag startego zoltego sera
  • 30g masla
  • 25g maki
  • dwie garsci posiekanej natki pietruszki
  • 2 zabki czosnku
  • bulka tarta
  • sol
  • curry
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Patison z piekarnika
Patisony obrac,wlozyc do wrzacego osolonego mleka,rozcienczonego 250ml wody,gotowac pod przykryciem ok.10min.Na patelni stopic maslo,dodac drobno posiekany czosnek,chwile pogrzewac,ale nie rumienic.Wsypac make,wlac wywar,zagotowac.Zdjac patelnie z ognia,zaciagnac sos smietana i zoltkami,posypac polowa sera i natki pietruszki.Przyprawic curry i sola.Patisony ulozyc w zaroodpornym naczyniu,polac sosem,posypac pozostalym serem oraz bulka tarta.Zapiec w piekarniku.Zrumieniona zapiekanke posypac reszta pietruszki