Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

białą kiełbasę uwielbiamy, tak samo kaszę więc w jednym daniu wyszło podwójnie pysznie

Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną
wodę zagotowałam z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalałam nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę, przykryłam i zostawiłam do wystudzenia. Gdy ostygła wyjęłam z wody (płyn zachowałam), podzieliłam na kawałki, każdy nacięłam z jednej strony w kratkę i posmarowałam musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek. Grzyby opłukałam, zalałam gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 15 minut a następnie gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w paski - wywar zachowałam. Kaszę przepłukałam i zostawiłam na sicie żeby dobrze odciekła. Cebulę obrałam, posiekałam. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszkliłam. Dodałam kaszę. Wlałam połowę wody od kiełbasy i dusiłam pod przykryciem 10 minut. Następnie dolałam resztę wody i znów dusiłam 10 minut. Do podduszonej kaszy dodałam pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam pęczak do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyłam kiełbaski. Całość przykryłam folią aluminiową (albo przykrywką jeśli będziecie zapiekać w naczyniu które taką posiada). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C - piekłam 1 godzinę po czym zwiększyłam temp. do 180 st. C, zdjęłam folię i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut żeby kiełbaski troszkę się zrumieniły. Trzeba zajrzeć do dania w trakcie pieczenia i jeśli będzie się Wam wydawało, że jest zbyt suche, że płyn zanadto wyparował, to dolejcie trochę, ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu albo wody - gorącego, żeby rozgrzane naczynie nie pękło. Przed podaniem dobrze zostawić danie na 15 minut pod przykryciem żeby odpoczęło - pęczak tak lubi :)
Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną
wodę zagotowałam z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalałam nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę, przykryłam i zostawiłam do wystudzenia.
Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną
Kaszę przepłukałam i zostawiłam na sicie żeby dobrze odciekła. Cebulę obrałam, posiekałam. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszkliłam. Dodałam kaszę.
Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną
Do podduszonej kaszy dodałam pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów, wymieszałam dokładnie.
Pęczak z białą kiełbasą i żurawiną
Gdy ostygła wyjęłam z wody (płyn zachowałam), podzieliłam na kawałki, każdy nacięłam z jednej strony w kratkę i posmarowałam musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek.