Sposób przygotowania:
Pęczak ze szpinakiem
1.Kaszę opłukać, a następnie zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. W garnku zagotować ok. 700 ml wody (ok. 3 szklanki), dodać do niej 1/2 łyżeczki soli. Kaszę dokładnie odsączyć z wody, w której się moczyła i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować do miękkości (ok. 25 minut w zależności od ziaren), gdy to konieczne odsączyć nadmiar wody. 2.W czasie gdy kasza się gotuje, przygotować szpinak: Listki przebrać, usunąć ogonki i dokładnie umyć, odsączyć na sicie. Następnie gotować go w niewielkiej ilości wody do miękkości, dokładnie odsączyć i posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić drobno posiekany czosnek i szpinak, smażyć razem ok. 4 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do szpinaku dodać ugotowaną i odsączoną kaszę pęczak oraz łyżeczkę masła, gdy to konieczne jeszcze raz doprawić, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać. 3.Przygotowaną kaszę podzielić na porcje, posypać po górze startym parmezanem lub ostrym, żółtym serem. Od razu podawać.