Sposób przygotowania:
Pekińskie gołąbki Eli z krewetkamiprzygotowanie składników
Krewetki rozmrozić i obrać z łupinek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Opłukaną i osuszoną papryczkę po usunięciu pestek pokroić w kosteczkę.
Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Przygotować natkę pietruszki.
przygotowanie krewetek
Na patelni roztopić masło. Do masła dodać krewetki, czosnek, papryczki, pietruszkę i razem chwilę smażyć.
przygotowanie krewetek cd
Krewetki ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie farszu
Do miski włożyć pokrojone krewetki i pomidory.
przygotowanie farszu cd
Doprawić farsz solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie gołąbków
Z liści kapusty pekińskiej odciąć grube nerwy. W garnku zagotować wodę i sparzyć liście kapusty. Liście wyjąć z wrzątku, ostudzić, osuszyć i rozłożyć na stole.
przygotowanie gołąbków cd
Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki ciasno zwinąć. Na patelni roztopić margarynę i obsmażyć gołąbki z obu stron. Gołąbki podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie.
przygotowanie gołąbków cd
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Gotowe gołąbki wyjąć z sosu.
Do powstałego sosu wlać śmietanę, dodać ser, do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany i całość chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką. Na talerze nalać sosu i wyłożyć gołąbki.
Smacznego!