eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam gołąbki z farszem z krewetek i pomidorów. Farsz zawinęłam w liście kapusty pekińskiej.

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Składniki:

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

kapusta

  • 9 dużych liści kapusty pekińskiej

farsz

  • 450 g mrożonych białych krewetek vannamei
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka suszonej natki pietruszki
  • 4 duże pomidory
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatkowo

sos

Sposób przygotowania:

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

przygotowanie składników

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami
Przygotować wszystkie składniki farszu do gołąbków.

Krewetki rozmrozić i obrać z łupinek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć nasiona.

Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Opłukaną i osuszoną papryczkę po usunięciu pestek pokroić w kosteczkę.

Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Przygotować natkę pietruszki.

przygotowanie krewetek

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami
Na maśle usmażyć krewetki, czosnek, papryczki i pietruszkę.

Na patelni roztopić masło. Do masła dodać krewetki, czosnek, papryczki, pietruszkę i razem chwilę smażyć.

przygotowanie krewetek cd

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami
Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki.

Krewetki ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie farszu

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami
Do miski włożyć krewetki i pokrojone pomidory.

Do miski włożyć pokrojone krewetki i pomidory.

przygotowanie farszu cd

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Doprawić farsz solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie gołąbków

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Z liści kapusty pekińskiej odciąć grube nerwy. W garnku zagotować wodę i sparzyć liście kapusty. Liście wyjąć z wrzątku, ostudzić, osuszyć i rozłożyć na stole.

przygotowanie gołąbków cd

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Na liściach rozłożyć farsz.

przygotowanie gołąbków cd

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Gołąbki ciasno zwinąć. Na patelni roztopić margarynę i obsmażyć gołąbki z obu stron. Gołąbki podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie.

przygotowanie gołąbków cd

Pekińskie gołąbki Eli z krewetkami

Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Gotowe gołąbki wyjąć z sosu.

Do powstałego sosu wlać śmietanę, dodać ser, do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany i całość chwilę gotować aż sos zgęstnieje.

Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką. Na talerze nalać sosu i wyłożyć gołąbki.

Smacznego!