Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne połączenie kuchni polskiej z włoską. Tradycyjna kombinacja wątróbki i jabłuszka w nietypowym wydaniu - bo w formie sosu serwowanego z makaronem zaostrzonym bardzo pikantną i charakterną papryczką. Polecam!

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

Składniki:

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

 

  • Składniki:
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • mięso z kurczaka np. 1/2 udka z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 0,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżka bułki tartej
  • 500 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum
  • 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek
  • 1 duża cebula
  • szczypta cukru
  • 1 duże jabłko
  • duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • woda spod gotowania makaronu

 

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę wody spod gotowania makaronu. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i cukru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i pieprzem. Posypujemy prze siekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką pietruszki. Smacznego!