Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę wody spod gotowania makaronu. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i cukru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i pieprzem. Posypujemy prze siekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką pietruszki. Smacznego!