Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste pierogi z liśćmi rzodkiewkiFarsz:
Liście rzodkiewki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć-można użyć suszarki do sałaty. Pieczarki obrać, paprykę pozbawić nasion.
Czosnek drobno posiekać. Liście rzodkiewki poszatkować. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i po minucie dodać posiekane liście rzodkiewki.
ETAP 2:
Gdy zawartość patelni zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę dodać drobno pokrojona paprykę. Smażyć razem około 5 minut.
ETAP 3:
Pieczarki pokroić w małą kostkę i dodać na patelnię. Smażyć razem aż z pieczarek odparuje woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz bazylię. Dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć je na 30 minut.
ETAP 5:
Następnie rozwałkować na cienki placek i szklanką wykrawać kółka. Łyżką nałożyć farsz i zlepiać pierożki.
Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
Z podanych składników wyszło mi 11 pierożków z farszem i 3 z truskawkami.
Smacznego!