karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Piegowate pierogi ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjne pierogi, tym razem w połączeniu ze zdrową mąką żytnią pełnoziarnistą. Proporcje ok. 50 pierogów, można więc podzielić je na pół.

Piegowate pierogi ruskie

Składniki:

Piegowate pierogi ruskie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piegowate pierogi ruskie
Farsz dobrze przygotować dzień wcześniej, aby się przegryzł. W tym celu ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przysmać na patelni. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę i ser biały. Dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Farsz musi mieć wyrazisty, mocny smak, aby czuć go było w połączeniu z ciastem. Przygotowany farsz schowaj do lodówki. Do przygotowania ciasta podgrzej mleko, aby zrobiło się ciepłe. Mąkę wysyp na stolnicę lub do wysokiego naczynia. Dodaj sól, oliwę, jajka i wlej mleko. Wymieszaj. Wyrób ciasto na stolnicy do momentu aż po przekrojeniu nożem na pół zobaczysz w środku pęcherzyki powietrza. Podsypuj mąką pszenną. Wyrób ciasta możesz podzielić na dwie części, gdyż na raz ciasta jest bardzo dużo i może być niewygodnie je wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe weź jego ćwiartkę i rozwałkuj na stolnicy na grubośc paru milimetrów. Teraz podsypuj wałek i stolnicę tylko mąką żytnią. Następnie wykrajaj szklanką koła, w każde koło nakładaj niecałą łyżeczkę farszu, złam na pół i sklej końcówki. Pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj do wrzenia i później jeszcze przez kilka minut po wypłynięciu na wierzch. Gorace pierogi wrzucaj do zimenj wody, a tak ostudzone okrać oliwą lub olejem, aby w połączeniu z resztą się nie skleiła. Jeśli zaś zabraknie nam farszu, można zrobić "placki" - wykrajać koła z ciasta i gotować same. Idealne ze smażoną cebulką!