Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszny, mocno orzechowy makaron

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą

 

  • Składniki:
  • Na sos orzechowo-sezamowy:
  • · 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • · 3 łyżki masła orzechowego solonego
  • · łyżka sosu sojowego ciemnego
  • · 4 łyżki wody spod gotowania fasoli i makaronu
  • · sok z 1 cytryny
  • · 3 łyżki oliwy z oliwek
  • · pieprz
  • · ewentualnie sól
  • Ponadto:
  • · 1 duża czerwona papryka
  • · 600 g fasoli mamut
  • · 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • · 2 ząbki czosnku
  • · garść czarnego sezamu
  • · 2 garście solonych i smażonych orzeszków ziemnych
  • · duży pęczek natki pietruszki
  • · odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą
Masło orzechowe łączymy z tahini, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz wodą. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą (masło orzechowe i sos sojowy są dość słone, więc ja potrawy solą już nie doprawiam). Do posolonej, gotującej się wody wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach dodajemy makaron. Odcedzamy w momencie, kiedy makaron będzie al dente. Posiekany czosnek podsmażamy na oleju, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy do miękkości. Sezam prażymy na suchej patelni. Do ugotowanego makaronu i fasoli dodajemy paprykę. Dokładamy sos, mieszamy. Dodajemy sezam,posiekane orzeszki ziemne, drobno posiekaną pietruszkę. Całość delikatnie mieszamy. Smacznego!
Pełnoziarniste spaghetti z fasolą
Etap 1 Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym - łączenie składników z sosem
Pełnoziarniste spaghetti z fasolą
Etap 2 Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym - wymieszane składniki