Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Penne ze szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne danie na bazie makaronu, z dodatkiem zielonych szparagów.

Penne ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Penne ze szparagami
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, aż por lekko się zeszkli. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Dodajemy do pora. Solimy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy przez około 10 minut.

Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Około 6 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucamy do garnka szparagi. Odcedzamy.

Do pora i cukinii dodajemy śmietanę. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy makaron i szparagi, podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego :)
Penne ze szparagami
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Penne ze szparagami
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie ćwierćplasterki. Dodajemy do pora.
Penne ze szparagami
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Penne ze szparagami
Około 6 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucamy do garnka szparagi.