Sposób przygotowania:
Perła w kapuście
Gotujemy kaszę perłową. Mielimy mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Rozgniatamy kilkanaście ziaren jałowca, dodajemy je do mięsa razem z papryką i pieprzem ziołowym. Lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. Wycinamy głąb z kapusty. Gotujemy kapustę, odrywamy jej liście, spłukujemy w zimnej wodzie po czym wkładamy je do wody zakwaszonej octem , doprawionej solą i cukrem do smaku na kilka minut. Na maśle sklarowanym przesmażamy mięso, podlewamy je odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy kaszę, śmietankę kremową, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym świeżo zmielonymi solą jeśli trzeba. Na końcu do farszu dodajemy posiekany koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wykrawamy z każdego liścia twardy nerw i przecinamy go na połowę. Z liści zwijamy rożki, nadziewamy je farszem. Przed podaniem zagrzewamy rożki w piekarniku lub mikrofalówce. Układamy je po dwa na talerzu, udekorujemy koperkiem i kuleczkami jałowca.