jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Perła w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To potrawa podobna w swej idei do gołąbków, czyli mięso z kaszę w kapuście.Jednak podanie ich jest nieco odmienne niż zwykle. Dodanie jałowca bardzo aromatyzuje danie.

Perła w kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Perła w kapuście

 

  • 1 kapusta czerwona lub biała
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól i cukier do smaku
  • 200 g kaszy perłowej
  • 500 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag ziaren jałowca
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki wiejskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Perła w kapuście
Gotujemy kaszę perłową. Mielimy mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Rozgniatamy kilkanaście ziaren jałowca, dodajemy je do mięsa razem z papryką i pieprzem ziołowym. Lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. Wycinamy głąb z kapusty. Gotujemy kapustę, odrywamy jej liście, spłukujemy w zimnej wodzie po czym wkładamy je do wody zakwaszonej octem , doprawionej solą i cukrem do smaku na kilka minut. Na maśle sklarowanym przesmażamy mięso, podlewamy je odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy kaszę, śmietankę kremową, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym świeżo zmielonymi solą jeśli trzeba. Na końcu do farszu dodajemy posiekany koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wykrawamy z każdego liścia twardy nerw i przecinamy go na połowę. Z liści zwijamy rożki, nadziewamy je farszem. Przed podaniem zagrzewamy rożki w piekarniku lub mikrofalówce. Układamy je po dwa na talerzu, udekorujemy koperkiem i kuleczkami jałowca.
Perła w kapuście
Gotujemy kaszę perłową wg wskazań na opakowaniu
Perła w kapuście
Dodajemy do mięsa kaszę, śmietankę kremową, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym świeżo zmielonym i solą jeśli trzeba.