edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pieczarki na gęsto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju kluchów, klusek i kluseczek :)

Pieczarki na gęsto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarki na gęsto

 

  • 60 dag pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kostka bulionu grzybowego (u mnie Knorr)
  • łyżeczka majeranku otartego
  • łyżeczka suszonego tymianku (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowo-grzybowy lub maggi
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Pieczarki na gęsto
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek w mniejszą. W rondelku na maśle zeszklić cebulkę, pod koniec dodać czosnek i smażyć go przez chwilę razem z cebulą uważając, aby nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki. Wsypać pokrojone pieczarki i wymieszać. Kiedy grzyby puszczą sos i zmniejszą swoją objętość, dolać szklankę wrzątku, dodać kostkę bulionu grzybowego, majeranek i tymianek. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Mąkę dokładnie rozetrzeć z niewielką ilością wody, dolać do niej wody tak, aby płynu razem z mąką było około 1 szklanki. Wlać do pieczarek, wszystko razem gotować przez chwilkę aż sos zgęstnieje. Śmietanę roztrzepać z niewielką ilością gorącego sosu i wlać do garnka. Zdjąć z palnika, doprawić do smaku pieprzem solą i sosem sojowo-grzybowym. Podawać z czym dusza zapragnie, ja np. podałam z kopytkami i kotletami mielonymi z indyka.
Pieczarki na gęsto
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki.
Pieczarki na gęsto
Cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek w mniejszą.