Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczarki pełne smaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duże pieczarki mają tą zaletę, że je można nadziewać różnościami i nadawać im różne ciekawe smaki.

Pieczarki pełne smaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki pełne smaków

 

  • 10 dużych kapeluszy pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki ugotowanych zacierek
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sól do smaku
  • kopiasta łyżka masła
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka oleju
  • 5 plasterków boczku

Sposób przygotowania:

Pieczarki pełne smaków
Czyste pieczarki pozbawiamy korzonków i lekko wydrążamy środki. Następnie to wszystko drobno kroimy. Czosnek, cebulę i imbir drobno posiekane podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości grzybków. Dodajemy ugotowane wcześniej zacierki, doprawiamy dość mocno aby i grzyby naszły przyprawami i zestawiamy z ognia. Jak lekko ostygnie dodajemy natkę i żółty ser który zwiąże całość. Każdy kapelusz napełniamy farszem, na wierzchu układamy kawałek boczku. Zapiekania w naczyniu (wysmarowanym wcześniej olejem) i pieczemy w 180 stopniach aż się lekko zarumienią.
Pieczarki pełne smaków
Kapelusze pozbawiamy nóżek i wydrążamy, świetnie się w tym sprawdza mała łyżeczka do kawy.
Pieczarki pełne smaków
Cebulę, imbir i czosnek kroimy drobno i smażymy na maśle.
Pieczarki pełne smaków
Gdy cebula i reszta lekko się zarumienią dodajemy zacierki.
Pieczarki pełne smaków
Na koniec po lekkim ostygnięciu dodajemy natkę i żółty ser.