Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Danie idealne dla najbardziej wybrednych niejadków.

Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym

 

  • sos słodko-kwaśny Łowicz
  • 20 dkg pieczarek
  • pieprz czarny mielony (ilość wedle uznania)
  • koperek suszony (ilość wedle uznania)

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki w sosie słodko-kwaśnym
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy pieprzem i koperkiem oraz zalewamy sosem Łowicz.Świeże ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w słupki (najlepiej nożykiem do frytek). Na blachę wylewamy olej roślinny i wrzucamy na nią frytki, posypujemy przyprawą do grilla. Na pokrojone ziemniaki kładziemy plasterki boczku. Naczynie z pieczarkami przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego (150 stopni) piekarnika, a pod spód (pod siatkę) ustawiamy blachę z frytkami i boczkiem. Pieczemy 25 minut.