Sposób przygotowania:
Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobemETAP 1:
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie po czym ugotować do miękkości w osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Bób świeży lub mrożony ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po odsączeniu z gorącej wody przepłukać zimną w celu zachowania koloru. Obrać z łupinek i można trochę posiekać ziarna nożem.
Do wystudzonej kaszy dodać surowe jajka, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, a na końcu wmieszać delikatnie ugotowane ziarna bobu.
ETAP 3:
Pieczarki oczyścić myjąc lub obierając ze skórki.
Nałożyć sporą ilość farszu do pieczarki i poprzyklejać plasterki pomidora. Wcześniej go sparzyłam i pozbawiłam skóry. Na środku wcisnąć czarną oliwkę. Całość posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25 min. W zależności od wielkości pieczarki. Smacznego :)
halina
CORAL