Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczarki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekane pieczarki podawać z makaronem.

Pieczarki zapiekane

Składniki:

Pieczarki zapiekane

 

  • 50 dag pieczarki,
  • 15 dag masło,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka majeranek,
  • 25 dag szynka gotowana,
  • 4 łyżki ser żółty utarty,
  • 1 szt jajko,
  • 2 łyżki szczypiorek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki zapiekane
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę oraz umyte, pokrojone pieczarki, dusić przez około 15 minut. Pod koniec oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z surowym jajkiem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wsypać pokrojoną szynkę, wyłożyć sos z pieczarkami. Wierzch posypać utartym żółtym serem i zapiec około 10 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.