iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczarkowa przekąska wg iziona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne, szybkie, ładne i tanie danie.

Pieczarkowa przekąska wg iziona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarkowa przekąska wg iziona

 

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 10 dag sera żółtego -tartego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa przekąska wg iziona
Z dużych i ładnych pieczarek odciąć ogonki ja jeszcze ściągam skórkę choć to nie jest konieczne i ułożyć w naczyniu do zapiekania wcześniej wysmarować je tłuszczem. Wewnątrz kapeluszy posypać solą, pieprzem oraz bazylią i zostawić tak na chwilkę. Ugotowaną wcześniej marchewkę obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić mięso i dodać do marchewki razem z groszkiem i śmietaną, wymieszać i doprawić do smaku. Na dnie kapeluszy ułożyć pokrojony w kostkę ser topiony na nim ułożyć porcję marchewki po wierzchu posypać startym żółtym serem oraz pieprzem ziołowym. Zapiec w temp. do 180st około 15min.
Pieczarkowa przekąska wg iziona
Pieczarki posypać przyprawami i topionym serem
Pieczarkowa przekąska wg iziona
Kapelusze napełnić nadzieniem i zapiec