Sposób przygotowania:
Pieczarkowa przekąska wg iziona
Z dużych i ładnych pieczarek odciąć ogonki ja jeszcze ściągam skórkę choć to nie jest konieczne i ułożyć w naczyniu do zapiekania wcześniej wysmarować je tłuszczem. Wewnątrz kapeluszy posypać solą, pieprzem oraz bazylią i zostawić tak na chwilkę. Ugotowaną wcześniej marchewkę obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić mięso i dodać do marchewki razem z groszkiem i śmietaną, wymieszać i doprawić do smaku. Na dnie kapeluszy ułożyć pokrojony w kostkę ser topiony na nim ułożyć porcję marchewki po wierzchu posypać startym żółtym serem oraz pieprzem ziołowym. Zapiec w temp. do 180st około 15min.
zbysiowa
iziona
Oczywiście, że można je obgotować, ale mój maż lubi jak ona jest taka lekko chrupiąca i wypływa z niej taki soczek i wszystkie pieczarki bez znaczenia na nadzienie tylko zapiekam.